ISO 22000 Élelmiszerbiztonság Irányítási rendszer
Ma Magyarországon minden vállalatnak, amelynek tevékenysége hatással van az élelmiszerbiztonságra, legyen az élelmiszerlánc bármely részén, rendelkezni kell HACCP rendszerrel. A HACCP rendszer önmagában nem tanúsítható, de az ISO 22000 élelmiszerbiztonság irányítási rendszer (ÉBIR) más irányítási rendszerekhez hasonlóan már igen, így a vevők számára objektív bizonyítékot nyújthatunk arra, hogy termékenk, szolgáltatásunk biztonságos élelmiszert eredményezzen.

Az ISO 22000 ÉBIR -es szabvány magába foglalja a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer alapelveit, az eddig kidolgozott fontosabb élelmiszer-kiskereskedelmi előírásokat, valamint tartalmazza az ISO 9001 szabvány követelményeinek lényeges elemeit is. Ugyanakkor az ISO 9001 sokkal alaposabban lefedi a szervezetmenedzsment számos területét, viszont nem foglalkozik az élelmiszerbiztonsággal. Ez azt jelenti, hogy bizonyos esetekben érdemes lehet a két rendszert együtt alkalmazni.
Az ISO 22000-es szabvány alapján deklarálható, hogy a közreműködők a "termőföldtől az asztalig" (catering) képesek-e az élelmiszer jognak valamint a különféle előírásoknak megfelelő, ugyanakkor biztonságos terméket előállítani és forgalmazni. A szabvány, mint azt már említeték, ötvözi az élelmiszerbiztonság és a minőségirányítás egyéb követelményeit. Az ISO 22000 szabvány (ÉBIR) egységes követelményeket határoz meg a HACCP tervre vonatkozóan is. Így biztosított, hogy az ÉBIR keretében kialakított HACCP minden előírásnak megfelel.
Miért ajánljuk az ISO 22000 Élelmiszerbiztonság Irányítási Rendszert?
- A HACCP rendszer nem mindig elegendő a vevők bizalmának elnyeréséhez
- Nemzetközi szinten elfogadott
- Tanúsíthatóvá teszi a HACCP-t
- Tartalmazza az ISO 9001 szabvány követelményeinek legfontosabb részét, tehát egyidejűleg ad bizonyosságot a vezetési, élelmiszerbiztonsági, HACCP felkészültségről, illetve gyakorlatról
- Az ISO 22000 ÉBIR jól integrálható más irányítási rendszerekbe
Kinek van szüksége az ISO 22000 rendszerre?
A rendszerre mindenkinek szüksége van, aki az élelmiszerellátási láncban bármilyen helyet elfoglal. Ilyen tevékenységek lehetnek például:
- Takarmány előállítás
- Élelmiszer gyártás
- Élelmiszer alkotórészekkel kapcsolatos tevékenységek
- Élelmiszer szállítás, csomagolás
- Élelmiszer vagy takarmány kereskedelem (nagy-, illetve kiskereskedelem)
- Készétel felszolgálás (éttermek, főszerüzletek)
- Élelmiszeripari berendezések gyártása
- Élelmiszer adalékanyagokkal kapcsolatos bármilyen tevékenység
Az ISO 22000 (ÉBIR) szabvány előnyei:
- nemzetközi szinten elfogadott, tanúsítható szabvány
- tanúsíthatóvá teszik az ISO 22000 ÉBIR részeként a HACCP-t
- kiépítésével egységes, dokumentált irányítási rendszer áll rendelkezésre
- felelősségi és hatáskörök tisztázásra kerülnek
- szabvány tartalmazza az ISO 9001 szabvány követelményeinek legfontosabb részét, tehát egyidejűleg biztosítja a vezetési, az élelmiszerbiztonsági és a HACCP felkészültséget, gyakorlatot
- a vevői igényeknek való magasabb szintű megfelelés bizonyítéka
- szabvány szerint tanúsított cég értéke növekszik
ISO 22000 Belső előnyök:
- higiénia fejlesztése, technológiai fegyelem
- vezetés és személyzet közötti kommunikáció javulása
- feladatok felülvizsgálata és a dolgozók személyre szabott felelősségének világos meghatározása, munkafegyelem javulása
- még hatékonyabb folyamatellenőrzés, dolgozóellenőrzés, beszállító ellenőrzés, alapanyag és végtermék ellenőrzés
- hiányosságok csökkenése, minőségi mutatók javulása
- csökkenő nyomás az ellenőrző hatóságok részéről a minőségi és biztonsági mutatók javulásának függvényében