Menu

OHSAS 18001 (MEBIR)

A MEBIR egy mozaikszó, a Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság Irányítási Rendszer szavak kezdőbetűiből áll össze. Angol nyelvterületen OHSAS-ként ismert, ami az Occupational Health and Safety Assessment Series szavak kezdőbetűiből áll. A MEBIR (OHSAS 18001 - MSZ 28001) a társaságok biztonsági kötelezettségeit, munkahelyi egészségvédelemmel és a biztonságos munkavégzéssel kapcsolatos feladatait foglalja irányítási rendszerbe. 2000 január 1-én lépett hatályba az a szabályozás, ami alapján minden olyan cégnek, ahol min. 1 alkalmazott dolgozik, rendelkeznie kell a törvény feltételeinek megfelelő kockázatbecsléssel. Ennek alapos áttekintése, és az ebből következő intézkedési terv létrehozása az egyik leglényegesebb munka a MEBIR szempontjából.

mebir

A MEBIR rendszer üzemeltetése segíti az egyre szigorodó munkavédelmi szabályok betartását, valamint a munkahelyi balesetek és egészségkárosodások valószínűségének a csökkenését. A MEBIR rendszer felépítésénél, működtetésénél és annak igazolásánál, az MSZ 28001 (MEBIR) szabványban foglaltaknak kell megfelelni. A szabvány igyekszik felügyelni a szervezetek munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági intézkedéseit azáltal, hogy útmutatást ad a MEBIR beépítésére a vállalati folyamatokba, aminek következménye, hogy:

 • bevezetett rendszer esetén minimumra csökken a munkavállalók és egyéb érdekelt felek veszélyeztetettsége
 • javul a vállalat versenyképessége
 • a jól működő OHSAS 18001 segíti a szervezeteket abban, hogy a róluk kialakuló kép tükrözze felelősségtudatukat

A jól kiépítetett és megfelelően működő MEBIR (OHSAS 18001 - Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság Irányítási Rendszer) elősegíti:

 • a munkatársak egészségének hatékony védelmét, ezáltal a veszélyeztetettség minimálisra csökkentését
 • a veszélyek időben történő azonosítását, megelőzését
 • átfogó folyamatok, és a kockázat mértékének csökkentését
 • a jogszabályi a követelményeknek való megfelelést
 • végső soron a MEBIR segít vállalkozásának időt és pénzt spórolni azáltal, hogy jelentősen csökkenti a balesetek bekövetkezéséből származó anyagi károkat.

A lényeg a lényeg:

 • A felkészítés időtartama normál esetben 1-3 hónap, sürgős esetben 1 hónapra redukálható. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a tanúsító szervezet a tanúsítás lefolytatásához előírhat akár két vagy három hónapos igazolt szabvány szerinti működést!
 • A tanúsítvány három évre szól évenkénti felügyeleti audittal. Tehát: Tanúsító audit (pl. 2015.01.01) -> felügyeleti audit (2016.01.01-ig) -> felügyeleti audit (2017.01.01-ig). A harmadik év vége után indulhat a következő három éves ciklus egy ún. megújíó audittal melynek költségei a tanúsító és a felügyeleti költségek között vannak.
 • A tanúsítvány megszerzésének költsége két részből áll: a tanácsadó díja, aki segít a tanúsításra való felkészülésben (ezek vagyunk mi), és a tanúsítás díja, amit a választott tanúsító irodának kell fizetnie (Pl. TÜV, DNV, SGS, stb.). Mi csak a tanácsadói oldalt végezzük, de természetesen segítünk tanúsítót választani.
 • Az első felkészítés költsége széles skálán mozog, egy kisebb 1-3 fős, egyszerű tevékenységet végző mikrovállalkozás OHSAS 18001 MEBIR bevezetés esetén (tehát nem integrált rendszer) 150-300.000 Ft + ÁFA tanácsadói költséggel számolhat, amihez tartozik egy átlagosan 200-250.000 Ft + ÁFÁ-s tanúsítási díj. Összesen tehát az első év költsége hozzávetőleg 450-550.000 Ft + ÁFA lesz. (Ez nem ajánlattétel, csak indikatív tájékoztatás!)
 • Az évenkénti ún. felügyeleti audithoz kapcsolódó díjak ennél alacsonyabbak, a tanácsadói díj és a tanúsító iroda díja is a tanúsító audithoz kapcsolódó költségek 50-75%-a. Fenntartani olcsóbb a tanúsítványt, mint megszerezni. A fenti mikrovállalkozásra vetítve tehát a tanúsítottság megtartása évente 200-400.000 Ft + ÁFÁ-ba kerül.
 • Sikeres audit esetén (és pénzügyi rendezést követően) szinte azonnal kézhez kaphatja a vállalkozás a tanúsítványt.
 • A munkanyelvünk magyar. Igény esetén azonban a felkészítést, a dokumentációt, és az auditot is vállaljuk angol, német és francia nyelveken. (Többletköltsége van.)

Vállaljuk az OHSAS 18001 MEBIR kiépítését és folyamatos gondozását, valamint a felügyeleti és megújító auditokra való felkészítést is.