ISO 14001 (KIR) Tanúsítvány a KKV-szektornak

ISO 14001 tanúsítás
Az ISO 14001 környezetirányítási rendszer tanúsítás célja, hogy folyamatai szabályozásában (termékek, szolgáltatások előállítása) ésszerű környezeti terhelést redukáló üzemet vezessen be, és ennek meglétét független harmadik fél által tanúsíttassa, ezzel is biztosítva a környezetszennyezés olyan csekély mértékét, amely releváns a gazdasági szükségletekkel.

Mindazon vállalkozásoknak érdemes megfontolnia és bevezetnie az ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszert, ha a szervezet környezeti negatív hatásai jelentősek (levegő / víz szennyezés, egészségre ártalmas anyagok felhasználása, kellemetlen szagok, zajjal kapcsolatos problémák). Javasolt az ISO 14001 szabványnak megfelelő tanúsítvány megszerzése akár integrálva a már működő egyéb rendszerrel (amennyiben már üzemel Önöknél ISO 9001 minőségirányítási rendszer, akkor erősen javasolt az integrált tanúsítás).

Egy okosan bevezetett környezetközpontú irányítási rendszer nem felesleges kiadás, hanem – nemzetközi trendekkel összhangban – a befektetés a vállalat jövőjébe. Az ISO 14001 környezetirányítási rendszer nagyon könnyen integrálható az ISO 9001 minőségirányítási rendszerrel. Az ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszer tanúsítvány megszerzésének a feltétele a folyamatos jogszabályi megfelelés, és a környezetvédelem érdekében tett erőfeszítések.

Miért?

ISO 14001 környezetirányítási rendszer tanúsítás után a következő pozitív hatásokkal találkozik:

 • A vevők és a hatóságok pozitívabban ítélik meg a tanúsított céget, ezáltal további alapvető célokat is szolgál
 • Számos pályázat írja elő az ISO 14001 szabványnak való megfelelést
 • Csökken az energiafelhasználás (és a közüzemi számlák végösszege…)
 • Csökken a szennyezőanyag kibocsátás => hatékony vállalati környezetvédelem kiépítése
 • A cég esélye csökken a környezetvédelmi bírságokra

Hogyan?

Az ISO 14001 szabvány szerinti rendszer kiépítési és tanúsítási folyamata:

1. Előkészítés

 • A vállalkozás tevékenységi folyamatainak, elképzelhető veszélyforrásainak feltérképezése
 • A rendelkezésre álló dokumentáció átvizsgálása
 • A cég számára betartandó jogszabályok és szabványok pontos rendszerezése
 • A környezetirányítási vezető kijelölése

2. Az ISO 14001 szabvány szerinti környezetirányítási dokumentumrendszer kidolgozása

 • Környezeti politika és célok meghatározása
 • Környezetközpontú irányítási kézikönyv elkészítése
 • Eljárás Utasítások kidolgozása
 • Program a környezeti célok és tervek megvalósítására

3. A környezetközpontú irányítási rendszer bevezetése

 • Belső audit(ok)
 • Vezetőségi átvizsgálás
 • Környezetirányítási rendszer oktatása
 • A szervezet által előidézett környezeti hatások pontos azonosítása, vizsgálata és értékelése
 • A szükséges helyesbítő és megelőző intézkedések meghatározása

4. Az ISO 14001 tanúsítás folyamata:

 • Előaudit (kötelező)
 • Dokumentáció átvizsgálása
 • Helyszíni audit
 • Auditjelentés készítése

Alapok

Alapinformációk első ISO 14001 tanúsításhoz

A felkészítés időtartama normál esetben 1-3 hónap, sürgős esetben 1 hónapra redukálható. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a tanúsító szervezet a tanúsítás lefolytatásához előírhat akár két vagy három hónapos igazolt szabvány szerinti megfelelést!

Az ISO 14001 tanúsítvány három évre szól évenkénti felügyeleti audittal. Tehát: Tanúsító audit (pl. 2020.01.01) -> felügyeleti audit (2021.01.01-ig) -> felügyeleti audit (2022.01.01-ig). A harmadik év vége után indulhat a következő három éves ciklus egy ún. megújító audittal melynek költségei a tanúsító és a felügyeleti költségek között vannak.

Az ISO 14001 tanúsítvány megszerzésének költsége két részből áll: a tanácsadó díja, aki segít a tanúsításra való felkészülésben (ezek vagyunk mi), és a tanúsítás díja, amit a választott tanúsító irodának kell fizetnie (Pl. Marton Szakértő IrodaTÜV, DNV, SGS, stb.). Mi csak a tanácsadói oldalt végezzük, de természetesen segítünk tanúsítót választani.

Az első felkészítés költsége széles skálán mozog, egy kisebb 1-3 fős, egyszerű tevékenységet végző mikrovállalkozás ISO 14001 bevezetés esetén (tehát nem integrált rendszer) 200-400.000 Ft + ÁFA tanácsadói költséget jelent, amihez tartozik egy átlagosan 300-350.000 Ft + ÁFÁ-s tanúsítási díj. Összesen tehát az első év költsége hozzávetőleg 500-750.000 Ft + ÁFA lesz. (Ez nem ajánlattétel, csak indikatív tájékoztatás!)

Ha van, célszerű integrálni a meglévő ISO 9001 minőségirányítási rendszerhez (itt is fontos a folyamatos jogszabályi megfelelés és a környezetre gyakorolt hatás redukálása). Az évenkénti ún. felügyeleti audithoz kapcsolódó díjak ennél alacsonyabbak, a tanácsadói díj és a tanúsító iroda díja is a tanúsító audithoz kapcsolódó költségek 50-75%-a. Fenntartani olcsóbb a tanúsítványt, mint megszerezni. A fenti mikrovállalkozásra vetítve tehát a tanúsítottság megtartása évente 200-400.000 Ft + ÁFÁ-ba kerül.

Sikeres ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) tanúsítás esetén szinte azonnal kézhez kaphatja a vállalkozás a tanúsítványt.

A munkanyelvünk magyar. Igény esetén azonban a felkészítést, a dokumentációt és a tanúsítást is vállaljuk angol nyelven. (Többletköltsége lesz, inkább csak a piaci megítélés javítására lehet megfelelő.)

Ügyfeleink véleménye a munkánkról…

Kiváló, rugalmas, eredményes, célratörő együttműködés volt a közös munka során.

dr. Bartolák Zoltán
Üzemigazgató, Szarvasi Agrár zRt.

Megbízható színvonalú szolgáltatást kapunk, elégedettek vagyunk Ági munkájával. Legfőbb előnyeitek: humán erőforrás, kapcsolati tőke, szakértelem.

Vörös Erika
MKR vezető, VMD Kórházi Technológiai zRt.

Gyorsaság, pontosság, precizitás. 🙂

placeholder
Hegedűs József
szervizvezető, hegedűs autójavító

Pontos, megbízható, szakszerű.

placeholder
dr. Hesz Árpád
Ügyvezető, Patho-Systems Kft.

Cégünk 15 éves tapasztalattal rendelkezik ISO 14001 szabvány szerinti tanúsításhoz kapcsolódó felkészítés terén. Évente cca. 100 sikeres tanúsítás tapasztalatával a hátunk mögött nyugodt szívvel vállalunk auditgaranciát az Ön auditjára is! Vezessen be ISO 9001 (MIR) rendszert is a további hatékony és fenntartható cég stratégia érdekében!

Ne feledje: a halogatás a tett halála! Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy munkatársunk segíthessen önnek!

ISO 14001 tanúsítványt szeretne cégének?