ISO 27001 Információbiztonság-irányítási rendszer

Információbiztonság
Az információ jelen társadalmunk egyik legfontosabb értéke, az információ az "új olaj".

Az üzleti életben a megfelelő információ a megfelelő pillanatban fennmaradást és a fejlődést jelenti, és van amikor egy nagyon fontos adat, információ elvesztése egy szervezet bukását hozhatja. Ilyen eset például, amikor információk, amelyeket csak belső használatra szántak, nyilvánosságra kerülnek. Az információk minőségében, mennyiségében, elosztásában vagy helytállóságában bekövetkező katasztrófa bármelyik vállalatot csődközeli helyzetbe sodorhatja. Ezért nagyon fontos felügyelni az információbiztonsági kockázatokat és lehetőség szerint megelőzni az információvesztést. Az ISO 27001 szabvány történetéről ITT olvashat.

Alapok

Fontos ez nemcsak a vállalati kollektívájának és menedzsmentjének, de az üzleti partnereknek is, mert a bizalmas adatok kiszivárgása esetén a féltett információik is könnyedén az információs feketepiacra kerülhetnek. Az ISO szervezet 2005-ben a 27000-es szabványcsoportot jelölte ki az információbiztonsági irányítási rendszerekkel kapcsolatos szabványok egységes jelölésének, és akkor indította útjára először a tanúsítás alapját képező ISO 27001 szabványt. (Ez a szabvány a megelőző, már nemzetközileg is elismert BS 7799 szabvány továbbfejlesztésével, javításával és az ISO szabványokba való beemelésével jött létre.) Az Információbiztonság Irányítási Rendszer (IBIR) egy szabályzati- és eljárásgyűjtemény, amely kiválóan integrálható az ISO 9001 minőségirányítási, ISO 14001 környezetirányítási, valamint az OHSAS 18001 szabvány szerint kiépített irányítási rendszerekbe. Az ISO 27000-es család és a Common Criteria alapján készül a közigazgatás számára a Magyar Informatikai Biztonsági Ajánlás.

Miért?

Miért jó Önnek, ha bevezeti és tanúsítja vállalkozásában az ISO 27001 Információbiztonsági Irányítási Rendszert?

 • a nemzetközileg elismert ISO 27001 szerinti tanúsítás növeli vállalata tekintélyét
 • új üzleti lehetőségeket nyithat a biztonságra figyelő vevők vagy ügyfelek megnyerésével
 • javíthatja az alkalmazottak morálját és a bizalmasság felismerését a munkahelyen
 • lehetővé teszi az információbiztonság betartatását, így csökkenti a csalás, valamint az adatok elvesztésének kockázatát

Javasoljuk ezért, hogy bizonyítsa az információbiztonság iránti elkötelezettségét tanúsítással és követelje meg ugyanezt a beszállítóitól is: ne felejtse el, hogy hanyag információkezelés esetén az Ön üzleti partnereitől is kiszivároghatnak az Ön üzletmenetére kiható információk.

Hogyan?

Az ISO 27001 tizenkét szakaszból áll:

 1. Biztonsági irányelvek
 2. Az információbiztonság megszervezése
 3. Az eszközök kezelése
 4. Az emberi erőforrások biztonsága
 5. Fizikai és környezeti biztonság
 6. Kommunikáció és működtetés
 7. Menedzsment
 8. A hozzáférés kezelése
 9. Az informatikai rendszerek beszerzése, fejlesztése és karbantartása
 10. Az információbiztonsági események kezelése
 11. Az üzletvitel folytonosságának biztosítása
 12. Megfelelőség

Az ISO 27001 Információbiztonsági irányítási rendszer kiépítésének első és igen fontos lépése a jelenleg is fennálló információbiztonsági kockázatok felmérése.

Cégünk 10 éves tapasztalattal rendelkezik ISO 27001 szabvány szerinti tanúsításhoz kapcsolódó felkészítés terén. Évente cca. 100 sikeres audit tapasztalatával a hátunk mögött nyugodt szívvel vállalunk auditgaranciát az Ön auditjára is!

Ne feledje: a halogatás a tett halála! Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy munkatársunk segíthessen önnek!

ISO 27001 tanúsítványt szeretne cégének?