ISO 22000 tanúsítvány erőssége, hogy amíg a HACCP rendszer önmagában nem tanúsítható, az ISO 22000 élelmiszer-biztonság irányítási rendszer (más irányítási rendszerekhez hasonlóan) már igen.
ISO 22000 tanúsítással a vevők számára objektív bizonyítékot nyújthatunk arra, hogy termékeink, szolgáltatásunk biztonságos élelmiszert eredményez.
Mi az ISO 22000 Élelmiszer-biztonsági Irányítási Rendszer?
Az ISO 22000 egy nemzetközileg elismert élelmiszer-biztonsági szabvány, amelyet a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) dolgozott ki az élelmiszer-ipari lánc szereplőinek. Az ISO 22000 célja, hogy biztosítsa a teljes ellátási láncban a biztonságos élelmiszerek előállítását és kezelését, minimalizálva a szennyeződés és a kockázatok lehetőségét. A szabvány 2005-ben jelent meg először, válaszul a globális élelmiszer-biztonsági aggályokra és az ellátási lánc összetettségére. Az ISO 22000 az élelmiszeriparban alkalmazott HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) rendszert kombinálja a minőségirányítási rendszerekkel, így biztosítva a megelőzésen és a kontrollon alapuló élelmiszer-biztonsági keretet.
2018-ban frissítették, hogy jobban illeszkedjen a mai üzleti környezethez, és javítsa a szabvány követelményeinek átjárhatóságát más ISO rendszerekkel, például az ISO 9001-gyel. Az ISO 22000 tanúsítvány megszerzése nemcsak az élelmiszer-biztonságot segíti, hanem az ügyfelek és partnerek bizalmát is növeli a vállalkozás iránt. Az ISO 22000 Élelmiszer-biztonság Irányítási Rendszer kiválóan integrálható más rendszerekkel, pl. ISO 9001 Minőségirányítási rendszerrel, vagy ISO 14001 Környezetközpontú irányítási Rendszerrel, esetleg ISO 27001 Információbiztonság Irányítási rendszerrel.
Miért ajánljuk az ISO 22000 Élelmiszerbiztonság Irányítási Rendszert?
Az ISO 22000 tanúsítvány megszerzése az alábbi előnyöket nyújtja egy vállalkozásnak:
1.) Élelmiszer-biztonság javítása: Biztosítja a biztonságos élelmiszer-előállítást és -kezelést. Gyakorlatilag tanúsíthatóvá teszi a HACCP-t.
2.) Kockázatkezelés: Segít azonosítani és minimalizálni az élelmiszer-szennyezési kockázatokat.
3.) Ügyfélbizalom növelése: Növeli az ügyfelek és partnerek bizalmát az élelmiszer-biztonság iránti elkötelezettséggel. Tartalmazza az ISO 9001 szabvány követelményeinek legfontosabb részét, tehát egyidejűleg ad bizonyosságot a vezetési, élelmiszerbiztonsági, HACCP felkészültségről, illetve gyakorlatról.
4.) Versenyelőny: Előnyt jelent a piacon, mivel sok vevő előnyben részesíti a tanúsítvánnyal rendelkező cégeket. A HACCP rendszer nem mindig elegendő a vevők bizalmának elnyeréséhez.
5.) Nemzetközi elismerés: Globálisan elismert szabvány, amely megkönnyíti a nemzetközi üzleti kapcsolatokat.
Az ISO 22000 szabvány szerinti rendszer kiépítési és tanúsítási folyamata:
Az ISO 22000 szerinti élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer bevezetése a következő lépések mentén történhet:
1.) Vezetőségi elkötelezettség: Az első lépés a felső vezetés támogatásának megszerzése, amely biztosítja az erőforrásokat és a megfelelő figyelmet a rendszer bevezetéséhez.
2.) Jelenlegi helyzet felmérése: A vállalat meglévő folyamatainak és élelmiszer-biztonsági gyakorlatainak felmérése szükséges, hogy azonosítsák a megfelelőségi hiányosságokat az ISO 22000 követelményeihez képest.
3.) Rendszer tervezése: Kidolgozzák a szükséges élelmiszer-biztonsági politikákat, célokat és eljárásokat. Ide tartozik a kockázatkezelési stratégia, amely magában foglalja a HACCP (Veszélyelemzés és Kritikus Szabályozási Pontok) alapelveit.
4.) Felelősségek és hatáskörök kijelölése: Meghatározzák, hogy a rendszerben ki milyen szerepet tölt be, ezzel biztosítva a folyamatok zökkenőmentes működését és az egyértelmű felelősségvállalást.
5.) Kockázatok és kritikus pontok elemzése (HACCP): Megvalósítják a HACCP-t, amely segít azonosítani és kontrollálni azokat a pontokat, ahol az élelmiszer-szennyezés kockázata magasabb.
6.) Dokumentációs rendszer kidolgozása: A szabvány szerint szükséges dokumentáció létrehozása, amely tartalmazza a politikákat, folyamatokat, eljárásokat és feljegyzéseket a rendszer fenntarthatósága érdekében.
7.) Képzés és oktatás: A dolgozók oktatása és képzése az új rendszerrel kapcsolatos feladataikról, illetve az élelmiszer-biztonsági szabványok betartásáról.
8.) Rendszer bevezetése és működtetése: A kidolgozott eljárások és folyamatok bevezetése a gyakorlatban, figyelve az irányítási rendszer követelményeinek betartására.
9.) Ellenőrzés és belső audit: Belső auditokat végeznek a rendszer hatékonyságának értékelésére, valamint a problémák és eltérések feltárására.
10.) Tanúsító audit: A megbízott tanúsító szervezet audit keretében ellenőrzi a bevezetett rendszer működését, és bizonyítékokat gyűjt annak alátámasztására.
Ezek a lépések lehetővé teszik, hogy a vállalat hatékonyan működtessen egy élelmiszer-biztonsági irányítási rendszert, amely megfelel az ISO 22000 szabvány követelményeinek, ezáltal fokozva az élelmiszer-biztonságot és a piaci bizalmat.
Az ISO 22000 tanúsítás gyakorlati kérdései
Próbáljuk csokorba szedni a legsűrűbben előforduló gyakorlati kérdéseket.
Meddig érvényes az ISO 22000 tanúsítvány?
Az ISO 22000 tanúsítvány három évre szól évenkénti felügyeleti audittal. Például: ha a tanúsító audit 2025.01.01 volt, akkor az 1. felügyeleti auditot 2026.01.01-ig kell megtartani, a 2. felügyeleti auditot pedig 2027.01.01-ig. A harmadik év után indulhat a következő három éves ciklus 2028 január 1-én egy ún. megújító audittal.
Mennyibe kerül az ISO 22000 tanúsítvány megszerzése és megtartása?
A tanúsítás teljes költsége két, nagyságrendileg hasonló összegből áll össze:
1.) A tanácsadói díj: egy kisebb 1-3 fős, egyszerű tevékenységet végző mikrovállalkozás ISO 22000 FSMS / ÉBIR bevezetés esetén nettó 300-400.000 Ft tanácsadói költséggel számolhat.
2.) Tanúsítási díj (a választott tanúsító iroda számára fizetendő Marton Szakértő Iroda, TÜV, DNV, SGS, stb.): a tanúsító iroda díja a felkészítéséhez hasonló összegű.
Összesen tehát az első év költsége hozzávetőleg 600-800.000 Ft + ÁFA lesz. (Ez nem ajánlat, csak indikatív tájékoztatás.) Az évenkénti ún. felügyeleti audithoz kapcsolódó díjak ennél alacsonyabbak, a tanácsadói díj és a tanúsító iroda díja is a tanúsító audithoz kapcsolódó költségek 60-80%-a. Fenntartani olcsóbb a tanúsítványt, mint megszerezni. A fenti mikrovállalkozásra vetítve tehát a tanúsítottság megtartása évente nettó 400-800.000 Ft-ba kerül.
Mennyi ideig tart a teljes folyamat?
A felkészítés időtartama normál esetben 1-3 hónap (sürgős esetben 1 hónapra redukálható). Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a tanúsító szervezet a tanúsítás lefolytatásához előírhat akár két vagy három hónapos igazolt szabvány szerinti működést is. Sikeres audit után (és pénzügyi rendezést követően) néhány nap alatt kézhez kaphatja a vállalkozás a tanúsítványt.
Miért épp minket bízzon meg a felkészítéssel?
1.) Cégünk 2018 óta vállal tanácsadói közreműködést ISO 22000 szabvány szerinti felkészülésben, így elegendő tapasztalattal rendelkezünk a rendszerépítés területén.
2.) Kitűnő élelmiszer-biztonsági szakembereink vannak. Mindegyiküknek van HACCP tapasztalata, és “ült már az asztal másik oldalán”, azaz dolgozott hatósági munkakörben.
3.) Versenyképes árakat biztosítunk Önnek. Mi nem sikerdíjat számolunk, “csak” munkadíjat. Árképzésünkben nem játszik szerepet az ügyfelünk árbevétele. Rutinunk és szakmai rálátásunk megengedi, hogy vékonyabban fogjon a ceruzánk, amikor árajánlatot adunk Önnek.
MSZ EN ISO 22000 szabvány letöltése
(2MB, PDF)