ISO 22000 Élelmiszer Biztonság Irányítási Rendszer

Élelmiszerbiztonság, HACCP
Ma Magyarországon minden vállalatnak, amelynek tevékenysége hatással van az élelmiszer-biztonságra, legyen az élelmiszerlánc bármely részén, rendelkezni kell HACCP rendszerrel.

A HACCP rendszer önmagában nem tanúsítható, de az ISO 22000 élelmiszerbiztonság irányítási rendszer (ÉBIR) más irányítási rendszerekhez hasonlóan már igen, így a vevők számára objektív bizonyítékot nyújthatunk arra, hogy termékeink, szolgáltatásunk biztonságos élelmiszert eredményezzen.

Az ISO 22000 ÉBIR -es szabvány magába foglalja a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer alapelveit, az eddig kidolgozott fontosabb élelmiszer-kiskereskedelmi előírásokat, valamint tartalmazza az ISO 9001 szabvány követelményeinek lényeges elemeit is. Ugyanakkor az ISO 9001 sokkal alaposabban lefedi a szervezetmenedzsment számos területét, viszont nem foglalkozik az élelmiszerbiztonsággal. Ez azt jelenti, hogy bizonyos esetekben érdemes lehet a két rendszert együtt alkalmazni.

Az ISO 22000-es szabvány alapján deklarálható, hogy a közreműködők a “termőföldtől az asztalig” (catering) képesek-e az élelmiszer jognak valamint a különféle előírásoknak megfelelő, ugyanakkor biztonságos terméket előállítani és forgalmazni. Az ISO 22000 szabvány (ÉBIR) egységes követelményeket határoz meg a HACCP tervre vonatkozóan is. Így biztosított, hogy az ÉBIR keretében kialakított HACCP minden előírásnak megfelel.

Miért?

Miért ajánljuk az ISO 22000 Élelmiszerbiztonság Irányítási Rendszert?

  • A HACCP rendszer nem mindig elegendő a vevők bizalmának elnyeréséhez
  • Nemzetközi szinten elfogadott
  • Tanúsíthatóvá teszi a HACCP-t
  • Tartalmazza az ISO 9001 szabvány követelményeinek legfontosabb részét, tehát egyidejűleg ad bizonyosságot a vezetési, élelmiszerbiztonsági, HACCP felkészültségről, illetve gyakorlatról
  • Az ISO 22000 ÉBIR jól integrálható más irányítási rendszerekbe

Hogyan?

Az ISO 22000 szabvány szerinti rendszer kiépítési és tanúsítási folyamata:

A rendszerre mindenkinek szüksége van, aki az élelmiszerellátási láncban bármilyen helyet elfoglal. Ilyen tevékenységek lehetnek például:

  • Takarmány előállítás
  • Élelmiszer gyártás
  • Élelmiszer alkotórészekkel kapcsolatos tevékenységek
  • Élelmiszer szállítás, csomagolás
  • Élelmiszer vagy takarmány kereskedelem (nagy-, illetve kiskereskedelem)
  • Készétel felszolgálás (éttermek, főszerüzletek)
  • Élelmiszer-ipari berendezések gyártása
  • Élelmiszer adalékanyagokkal kapcsolatos bármilyen tevékenység

Az ISO 22000 (ÉBIR) szabvány előnyei:

  • nemzetközi szinten elfogadott, tanúsítható szabvány
  • tanúsíthatóvá teszik az ISO 22000 ÉBIR részeként a HACCP-t
  • kiépítésével egységes, dokumentált irányítási rendszer áll rendelkezésre
  • felelősségi és hatáskörök tisztázásra kerülnek
  • szabvány tartalmazza az ISO 9001 szabvány követelményeinek legfontosabb részét, tehát egyidejűleg biztosítja a vezetési, az élelmiszerbiztonsági és a HACCP felkészültséget, gyakorlatot
  • a vevői igényeknek való magasabb szintű megfelelés bizonyítéka
  • szabvány szerint tanúsított cég értéke növekszik

ISO 22000 Belső előnyök:

  • higiénia fejlesztése, technológiai fegyelem
  • vezetés és személyzet közötti kommunikáció javulása
  • feladatok felülvizsgálata és a dolgozók személyre szabott felelősségének világos meghatározása, munkafegyelem javulása
  • még hatékonyabb folyamat-ellenőrzés, dolgozóellenőrzés, beszállító ellenőrzés, alapanyag és végtermék ellenőrzés
  • hiányosságok csökkenése, minőségi mutatók javulása
  • csökkenő nyomás az ellenőrző hatóságok részéről a minőségi és biztonsági mutatók javulásának függvényében

Alapok

Alapinformációk első tanúsításhoz

  • A felkészítés időtartama normál esetben 1-3 hónap, sürgős esetben 1 hónapra redukálható. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a tanúsító szervezet a tanúsítás lefolytatásához előírhat akár két vagy három hónapos igazolt szabvány szerinti működést!
  • A tanúsítvány három évre szól évenkénti felügyeleti audittal. Tehát: Tanúsító audit (pl. 2020.01.01) -> felügyeleti audit (2021.01.01-ig) -> felügyeleti audit (2022.01.01-ig). A harmadik év vége után indulhat a következő három éves ciklus egy ún. megújíó audittal melynek költségei a tanúsító és a felügyeleti költségek között vannak.
  • A tanúsítvány megszerzésének költsége két részből áll: a tanácsadó díja, aki segít a tanúsításra való felkészülésben (ezek vagyunk mi), és a tanúsítás díja, amit a választott tanúsító irodának kell fizetnie (Pl. TÜV, DNV, SGS, stb.). Mi csak a tanácsadói oldalt végezzük, de természetesen segítünk tanúsítót választani.
  • Az első felkészítés költsége széles skálán mozog, egy kisebb 1-3 fős, egyszerű tevékenységet végző mikrovállalkozás ISO 22000 bevezetés esetén (tehát nem integrált rendszer) 200-300.000 Ft + ÁFA tanácsadói költséggel számolhat, amihez tartozik egy átlagosan 200-300.000 Ft + ÁFÁ tanúsítási díj. Összesen tehát az első év költsége hozzávetőleg 400-600.000 Ft + ÁFA lesz. (Ez nem ajánlattétel, csak indikatív tájékoztatás!)
  • Az évenkénti ún. felügyeleti audithoz kapcsolódó díjak ennél alacsonyabbak, a tanácsadói díj és a tanúsító iroda díja is a tanúsító audithoz kapcsolódó költségek 50-75%-a. Fenntartani olcsóbb a tanúsítványt, mint megszerezni. A fenti mikrovállalkozásra vetítve tehát a tanúsítottság megtartása évente 200-400.000 Ft + ÁFÁ-ba kerül.
  • Sikeres audit esetén (és pénzügyi rendezést követően) szinte azonnal kézhez kaphatja a vállalkozás a tanúsítványt.
  • A munkanyelvünk magyar. Igény esetén azonban a felkészítést, a dokumentációt és az auditot is vállaljuk angol, német és francia nyelveken. (Többletköltsége van.)

Cégünk 15 éves tapasztalattal rendelkezik ISO 22000 szabvány szerinti tanúsításhoz kapcsolódó felkészítés terén. Évente cca. 100 sikeres audit tapasztalatával a hátunk mögött nyugodt szívvel vállalunk auditgaranciát az Ön auditjára is!

Ne feledje: a halogatás a tett halála! Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy munkatársunk segíthessen önnek!

ISO 14001 tanúsítványt szeretne cégének?

Ez az oldal is sütiket használ.