Menu

ISO 22000 Élelmiszerbiztonság Irányítási rendszer

Ma Magyarországon minden vállalatnak, amelynek tevékenysége hatással van az élelmiszerbiztonságra, legyen az élelmiszerlánc bármely részén, rendelkezni kell HACCP rendszerrel. A HACCP rendszer önmagában nem tanúsítható, de az ISO 22000 élelmiszerbiztonság irányítási rendszer (ÉBIR) más irányítási rendszerekhez hasonlóan már igen, így a vevők számára objektív bizonyítékot nyújthatunk arra, hogy termékenk, szolgáltatásunk biztonságos élelmiszert eredményezzen.

ebir

Az ISO 22000 ÉBIR -es szabvány magába foglalja a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer alapelveit, az eddig kidolgozott fontosabb élelmiszer-kiskereskedelmi előírásokat, valamint tartalmazza az ISO 9001 szabvány követelményeinek lényeges elemeit is. Ugyanakkor az ISO 9001 sokkal alaposabban lefedi a szervezetmenedzsment számos területét, viszont nem foglalkozik az élelmiszerbiztonsággal. Ez azt jelenti, hogy bizonyos esetekben érdemes lehet a két rendszert együtt alkalmazni.

Az ISO 22000-es szabvány alapján deklarálható, hogy a közreműködők a "termőföldtől az asztalig" (catering) képesek-e az élelmiszer jognak valamint a különféle előírásoknak megfelelő, ugyanakkor biztonságos terméket előállítani és forgalmazni. A szabvány, mint azt már említeték, ötvözi az élelmiszerbiztonság és a minőségirányítás egyéb követelményeit. Az ISO 22000 szabvány (ÉBIR) egységes követelményeket határoz meg a HACCP tervre vonatkozóan is. Így biztosított, hogy az ÉBIR keretében kialakított HACCP minden előírásnak megfelel.

Miért ajánljuk az ISO 22000 Élelmiszerbiztonság Irányítási Rendszert?

  • A HACCP rendszer nem mindig elegendő a vevők bizalmának elnyeréséhez
  • Nemzetközi szinten elfogadott
  • Tanúsíthatóvá teszi a HACCP-t
  • Tartalmazza az ISO 9001 szabvány követelményeinek legfontosabb részét, tehát egyidejűleg ad bizonyosságot a vezetési, élelmiszerbiztonsági, HACCP felkészültségről, illetve gyakorlatról
  • Az ISO 22000 ÉBIR jól integrálható más irányítási rendszerekbe

Kinek van szüksége az ISO 22000 rendszerre?

A rendszerre mindenkinek szüksége van, aki az élelmiszerellátási láncban bármilyen helyet elfoglal. Ilyen tevékenységek lehetnek például:

  • Takarmány előállítás
  • Élelmiszer gyártás
  • Élelmiszer alkotórészekkel kapcsolatos tevékenységek
  • Élelmiszer szállítás, csomagolás
  • Élelmiszer vagy takarmány kereskedelem (nagy-, illetve kiskereskedelem)
  • Készétel felszolgálás (éttermek, főszerüzletek)
  • Élelmiszeripari berendezések gyártása
  • Élelmiszer adalékanyagokkal kapcsolatos bármilyen tevékenység

Az ISO 22000 (ÉBIR) szabvány előnyei:

  • nemzetközi szinten elfogadott, tanúsítható szabvány
  • tanúsíthatóvá teszik az ISO 22000 ÉBIR részeként a HACCP-t
  • kiépítésével egységes, dokumentált irányítási rendszer áll rendelkezésre
  • felelősségi és hatáskörök tisztázásra kerülnek
  • szabvány tartalmazza az ISO 9001 szabvány követelményeinek legfontosabb részét, tehát egyidejűleg biztosítja a vezetési, az élelmiszerbiztonsági és a HACCP felkészültséget, gyakorlatot
  • a vevői igényeknek való magasabb szintű megfelelés bizonyítéka
  • szabvány szerint tanúsított cég értéke növekszik

ISO 22000 Belső előnyök:

  • higiénia fejlesztése, technológiai fegyelem
  • vezetés és személyzet közötti kommunikáció javulása
  • feladatok felülvizsgálata és a dolgozók személyre szabott felelősségének világos meghatározása, munkafegyelem javulása
  • még hatékonyabb folyamatellenőrzés, dolgozóellenőrzés, beszállító ellenőrzés, alapanyag és végtermék ellenőrzés
  • hiányosságok csökkenése, minőségi mutatók javulása
  • csökkenő nyomás az ellenőrző hatóságok részéről a minőségi és biztonsági mutatók javulásának függvényében

A halogatás a tett halála, cselekedjen most!Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy mielőbb elkezdhessük a közös munkát!

Érdekel, visszahívást kérek!